Shirtjesdag in het onderwijs

Wil je een les geven over klimaatverandering, energiebesparing of Shirtjesdag?

Aan inspiratie geen gebrek, want veel scholen zijn al aan de slag gegaan met het thema klimaatverandering. Ook het belang van  energiebesparing om verregaande klimaatverandering te voorkomen komt uitgebreid aan bod.

Zo ontwikkelde Gemeente Den Haag meerdere malen een prachtige inspiratieboek met klimaatlessen voor alle groepen. Ook Natuurcentrum Arnhem bracht een boek uit met originele opdrachten over duurzaamheid. Meer weten? Ga naar het overzicht van al het lesmateriaal.

Al 145.356 mensen doen mee aan Shirtjesdag op 20 juni 2024

Meedoen is simpel: zet de airco lager of (nog beter) uit, trek een zomershirt of zomer-outfit aan en bespaar energie!

Lesmateriaal

Voor primair, voorgezet en middelbaar onderwijs

HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL

Met dit lesmateriaal ontdekken kinderen waar de Noordpool ligt en wie er leven. En hoe fossiele brandstoffen voor klimaatverandering en het smelten van de poolkappen zorgen. Vervolgens bekijken ze de oplossingen: schone energie waarmee je slim omgaat

ENERGIE(R)EVOLUTIE

Greenpeace laat leerlingen naar het klimaatprobleem kijken door de ogen van de overheid, consument, energiemaatschappij of milieuorganisatie via een uitdagend simulatiespel. Het spel is gericht op groep 7/8, vmbo, havo en vwo. 

ACTIVITEITENBOEK

Voor alle groepen van de basisschool maakte Natuurcentrum Arnhem een handig Warmetruiendag-activiteitenboek. Je krijgt volop inspiratie: van een warming-up tot aan gesprekken over klimaatverandering en beweegspelletjes.    

Kant-en-klaar lesmateriaal

Nog een pareltje van Greenpeace: een geweldige overzichtspagina met bruikbaar lesmateriaal over diverse duurzame onderwerpen.  Inclusief kant-en-klare Powerpoint-presentaties. Voor primair, voortgezet en middelbaar onderwijs. 

Met je klas een actie opzetten? Doen!

Wil je een les geven over klimaatverandering, energiebesparing of Shirtjesdag? We hebben heel veel inspiratie, materialen, heel veel links en downloads, bovendien breiden we deze pagina’s nog altijd uit. Neem hier dus regelmatig even een kijkje.

Welke klimaatactie ga jij starten? Zet meteen je actie op de kaart en laat aan iedereen zien dat jullie school ook meedoet!

Shirtjesdag is een campagne van Klimaatverbond Nederland

Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Shirtjesdag. Het initiatief komt voort uit Warmetruiendag, de jaarlijkse collectieve klimaatactie, die sinds 2007 wordt georganiseerd.

Shirtjesdag wordt gesponsord door European Climate Pact.