Je weren tegen hitte is niet alleen iets wat je in huis of op kantoor kan doen. Ook de juiste kledingkeuze kan je warme dag een stuk aangenamer maken! En daar kan Marwa Zamaray ons alles over vertellen. Marwa werkt al 18 jaar in de mode-industie. Hierbij richt ze zich vooral op duurzame mode en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de modesector. 

Marwa, vanaf welke temperatuur vind je het warm op werk?

Vanaf 25 graden begin ik het warm te vinden, maar als mode professional weet ik dat stijl en comfort samen kunnen gaan, zelfs bij hogere temperaturen. Kies bijvoorbeeld voor een basic wit t-shirt, het meest democratische en inclusieve kledingstuk dat iedereen in de kast heeft. Het is geschikt voor jong en oud, rijk en arm, werk en vrije tijd! Maak je outfit compleet met statement accessoires, sieraden of bijvoorbeeld een chique zijden sjaal om je nek of in je haar voor een stijlvolle touch. Zoals Coco Chanel zei: “Fashion fades, only style remains the same.” Dit geldt zeker voor tijdloze stijlen en kleuren die zowel comfortabel als stijlvol zijn.

 

Heb je als het warm is dan ook een plek waar je kan afkoelen op kantoor?

Ja, als het te warm wordt, zoek ik altijd een schaduwrijke plek op. Een korte wandeling kan ook wonderen doen om af te koelen en even op te frissen. Het is belangrijk om te weten dat veel gebouwen hun airconditioning afstellen op temperaturen die comfortabel zijn voor mannen, maar vaak te koud voor vrouwen. Zeg er wat van als dat het geval is! Een volledig pak op een extreem warme dag is niet van deze tijd. Vraag je collega om zijn jasje uit te doen om je tegemoet te komen. Ook is het goed om lagen te dragen, zoals een licht jasje dat je kunt uittrekken als het warm wordt.

 

Het is belangrijk om te weten dat veel gebouwen hun airconditioning afstellen op temperaturen die comfortabel zijn voor mannen, maar vaak te koud voor vrouwen. Zeg er wat van als dat het geval is! Een volledig pak op een extreem warme dag is niet van deze tijd. Vraag je collega om zijn jasje uit te doen om je tegemoet te komen.

 

Lees verder onder de foto van Marwa!

Beïnvloedt warmte ook je dag en je dagrimte?

Zeker! Ten eerste word ik altijd vrolijk wakker op warme dagen, wat de toon zet voor de rest van de dag. Warmte kan je dagritme beïnvloeden, maar ik zorg ervoor dat het me niet vertraagt. Ik plan pauzes in, neem een lichte en frisse lunch en zorg dat ik goed gehydrateerd blijf. Een eeuwenoude techniek om af te koelen, die nog steeds effectief is, is het drinken van warme thee. Warme dranken verhogen tijdelijk je interne temperatuur, wat je lichaam aanzet om te zweten. Het verdampen van zweet van je huid heeft een verkoelend effect, waardoor je beter kunt omgaan met de hitte. 

Wat betreft kleding pas ik me ook zeker aan.  Mijn zomergarderobe bestaat uit lichte kleuren en ruim zittende kleding. Ik kies voor tijdloze stijlen zoals een basic wit t-shirt of overhemd en linnen broeken. Dit combineer ik met accessoires, subtiel of juist opvallend, om met mijn basic outfit toch nog een statement te maken. Dit is niet alleen makkelijk voor de was en snel droog, maar ik let er ook op dat mijn kleding duurzaam is, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk. 

Dus, zelfs op warme dagen, kan een goed gekozen outfit en een kopje thee in plaats van ijsklontjes bijdragen aan een verfrissende dag. 

 

Een eeuwenoude techniek om af te koelen, die nog steeds effectief is, is het drinken van warme thee. Warme dranken verhogen tijdelijk je interne temperatuur, wat je lichaam aanzet om te zweten. Het verdampen van zweet van je huid heeft een verkoelend effect, waardoor je beter kunt omgaan met de hitte.

Tot slot: heb je nog een tip op welke manier we ons het beste kunnen weren tegen hitte?

Ik kies altijd voor natuurlijke en duurzame materialen zoals linnen en biologisch katoen. Deze stoffen ademen beter en zijn minder belastend voor het milieu. Wetenschappelijke studies tonen aan dat natuurlijke vezels beter vocht absorberen en sneller drogen, wat zorgt voor meer comfort in warme omstandigheden. Linnen heeft bijvoorbeeld een hoge luchtdoorlatendheid en vochtabsorptie, wat het perfect maakt voor warm weer. Biologisch katoen wordt geproduceerd zonder schadelijke pesticiden en kunstmest, wat beter is voor zowel de natuur als de drager. Tencel (lyocell), gemaakt van houtpulp, is ademend, biologisch afbreekbaar en heeft een zeer lage ecologische impact.