20 juni is de eerste editie van Shirtjesdag, maar waarom is Shirtjesdag in het leven geroepen?  

Misschien heb je weleens gehoord van Warmetruiendag; een dag om een extra warme trui aan te doen in de winter waardoor de verwarming een graadje naar beneden kan en je dus energie bespaart. Shirtjesdag sluit hierop aan, want tijdens Shirtjesdag wordt aandacht gevraagd voor energiebesparing in de zomer.  

De afgelopen jaren verbraken we in Nederland talloze warmterecords, en niet zonder gevolgen. Door deze stijgende temperaturen moeten we steeds meer ons best doen om koel, comfortabel en gezond te blijven. Een zorgwekkende trend is dat in steeds meer huizen en gebouwen airconditioning wordt geïnstalleerd, zo zijn 90 procent van de vaste airco’s in de afgelopen 5 jaar geplaatst (bron: TNO). Vaak zijn het juist de nieuwere huizen waarbij de gehele woning wordt gekoeld, terwijl je juist verwacht dat tijdens de bouw van deze huizen rekening wordt gehouden met toenemende hitte. Gelukkig zijn er talloze andere manieren om jezelf koel te houden zonder extra energieverbruik en de bijkomende uitstoot van broeikasgassen. Gebruik bijvoorbeeld een ventilator in plaats van een airco.  

 

 

Shirtjesdag ter vermindering van onze energievraag in de zomer

Shirtjesdag draait onder andere om het verminderen van ons energieverbruik in de zomer. En alhoewel je als collectief veel bereikt, kom je soms energieslurpende situaties tegen waar je niet direct iets aan kunt veranderen. Denk aan een kantoorruimte waar de airco tijdens een zomerse dag op volle toeren draait en het warempel nodig is om een trui aan te trekken…  Shirtjesdag moedigt daarom aan om het gesprek te starten over de werkomstandigheden en de kledingnormen en samen op zoek te gaan naar leuke, duurzame manieren om koel te blijven! 

En gelukkig kan iedereen meedoen aan Shirtjesdag. De wijze waarop verschilt natuurlijk. Ben je op 20 juni thuis, aan het werk of op school? Thuis kun je de ruimte op een creatieve manier koelen en ook op werk of school kunnen we beter leren omgaan met warmte. En deel de boodschap (op social media, met collega’s, met vrienden) dat je mee doet. Laat zien dat je geeft om het klimaat! Want wist je dat de kans 75 procent is dat iemand anders zich óók zorgen maakt om het klimaat? Zo komen we samen in actie voor het klimaat! 

Alvast een aantal voorbeelden van hoe je duurzaam kunt koelen: 

  • Gebruik zonnewering. Hierbij is het handigst als de zonnewering aan de buitenkant van het raam zit zodat het raam niet opwarmt.  
  • Trek geen synthetische stoffen aan, dit maakt je namelijk alleen nog maar warmer. Goede alternatieve zijn katoen en linnen.  
  • Voor wie een stapje verder wil gaan: een warmtepomp kan zowel verwarmen als koelen! Hierdoor kan zowel je huis als bijvoorbeeld je kantoor op temperatuur blijven.  

Wij zijn uiteraard ook erg benieuwd naar jullie tips en tricks om het koel te houden op kantoor of thuis, want: samen koelen we minder koel! 

 

Het motto van Shirtjesdag: koel minder koel! Samen agenderen we hoe Nederland energie bespaart in de zomer mét een gezonde leef- en werkomgeving.