Er doet zich een energieslurpende trend voor in Nederland: het toenemend gebruik van airco’s. In dit blog duiken we dieper in deze ontwikkeling én bieden we alternatieven, want de vraag naar koeling is steeds vaker een hot topic met de toenemende warme zomermaanden.  

Worden airco’s echt veel meer gebruikt dan eerder? 

Het antwoord is kort en krachtig: ja. In de afgelopen vijf jaar zijn 90 procent van de huidige vaste airco’s geplaatst blijkt uit een onderzoek van TNO (De Nederlandse Organisatie voor Toegepast-natuurwetenschappelijke Onderzoek). En dit niet alleen: er lijkt een trend te zijn waarbij vaste airco’s de overhand nemen ten opzichte van mobiele airco’s. Steeds meer mensen overwegen om in de komende jaren een airco aan te schaffen.   

Dit heeft niet alleen grote impact op het milieu, maar ook op onze gezondheid. Het gebruik van een airco zorgt er namelijk voor dat het afkoelingsmechanisme van je lichaam uit wordt geschakeld waardoor je lijf harder moet werken als je weer naar buiten gaat. 

 Welke effecten heeft een airco op het klimaat? 

Een airco gebruikt veel stroom. Veel mensen zetten hun airco aan bij een buitentemperatuur van 25 graden. Bovendien zetten zij de airco vaak 4 tot 5 graden kouder dan de temperatuur die het buiten is. Het kost veel stroom om een ruimte op deze manier te koelen.

Enkele aircofeitjes op een rij:

  • Een vaste airco die meerdere ruimtes koelt, gebruikt 8,75 kWh per dag
  • Een vaste airco die één ruimte koelt , verbruikt 3,98 kWh per dag 
  • Een mobiele airco verbruikt per dag 6,80 kWh.
  • Dit stroomverbruik zorgt ook voor CO2 uitstoot. Wanneer je 1 kWh gebruikt, stoot je 0,27 kg CO2 uit.
  • Ter vergelijking: van 1 kilo CO2 kun je 5 kilometer vliegen.  

 Wat zijn duurzame alternatieven?  

Om op een duurzame manier te koelen, zijn er verschillende opties. Ten eerste is zonwering belangrijk. Schijnt de zon niet direct in je woning dan gaat dit de opwarming van je woning tegen. Belangrijk is om vervolgens in de avond en de nacht, als het frisser is, je woning te luchten door je ramen en deuren open te zetten. 

Helpt dit niet genoeg? Het aanschaven van een ventilator is een duurzamere optie die veel verkoeling oplevert. Een ventilator werkt namelijk goed om je lichaamstemperatuur op peil te houden. De ventilator verplaatst namelijk lucht waardoor je gevoelstemperatuur daalt.  

 

 

Het motto van Shirtjesdag: koel minder koel! Samen agenderen we hoe Nederland energie bespaart in de zomer mét daarbij oog voor een gezonde leef- en werkomgeving.