Toekomstgericht koelen: duurzame methoden voor op kantoor.

De wereld is in de afgelopen jaren flink opgewarmd. Daarom neemt ook de koeltevraag voor gebouwen jaarlijks toe. In 2016 werden nog 16.000 nieuwe airco´s geïnstalleerd. In 2022 waren dit er meer dan 285.000. Alleen: 1 graad koelen kost in praktijk 3 keer meer energie dan 1 graad verwarmen. De airco is een ware energieslurper dus. Deze ontwikkeling vraagt aandacht, want energiebesparing is cruciaal om op klimaatkoers te blijven.

Om meer te weten te komen over duurzame energie interviewden we Olof van der Gaag, voorzitter van De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). In dit interview vertelt Olof ons meer over de energietransitie, toenemend energieverbruik in de zomer en hoe wij deze ontwikkeling kunnen aanpakken.

Wat is er nodig om meer energie te besparen en bij welke ‘hotspots’ kunnen we beginnen?

Om de energieconsumptie terug te brengen, is er een verandering nodig in hoe wij omgaan met ons energieverbruik. Om de energietransitie, die hiervoor nodig is, gaande te houden zijn fikse investeringen nodig. Maar er zijn te weinig vakmensen om deze energietransitie te kunnen realiseren. Wachttijden lopen op. Zo kan het een half jaar duren voordat je bijvoorbeeld dubbel glas geïnstalleerd krijgt. Olof stelt daarom dat het belangrijk is om te kijken naar hoe we op korte termijn de energietransitie zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren.

Eén van de plekken waar de energiehuishouding nog niet optimaal is, zijn kantoorpanden. Sinds januari 2023 jaar zijn kantoorpanden verplicht om energielabel C te hebben, maar slechts de helft van de panden voldoet hieraan. Volgens Olof zijn hiervoor drie belangrijke redenen: omdat het in Nederland een taboe is om maatregelen te verplichten. Omdat bedrijven geen kennis hebben over de duurzame mogelijkheden die er zijn en omdat verduurzaming ondergesneeuwd raakt door de dagelijkse werkzaamheden.

Wat zijn duurzame mogelijkheden voor het koel houden van de werkomgeving?

‘Bij teveel aan warmte moet je van buiten naar binnen denken’, vertelt Olof. ‘Je kunt het beste de zon aan de buitenkant van je pand tegenhouden met zonwering. Wat ook enorm helpt is een groene omgeving. Bomen zijn de beste airco’s die er bestaan. De aircofunctie van bossen kan zich over kilometers uitstrekken. De overheid zou daarom veel meer moeten investeren in natuurontwikkeling en bomen planten.’

Maar er is nog zoveel meer mogelijk. Een warmtepomp bijvoorbeeld levert naast warmte ook koelte. Terwijl een cv-ketel alleen warmte levert. Dus door een warmtepomp te installeren vang je twee vliegen in één klap.

 

‘Het toenemende aantal hete dagen is een duidelijk symbool van klimaatverandering. Hopelijk maakt de stijgende vraag naar zomerse koeling een warmtepomp aantrekkelijker.’

 

‘Denk ook niet in één oplossing. Installeer bijvoorbeeld een batterij als je zonnepanelen hebt. Zo kun je energie opslaan en gebruiken voor koeling (airco) in de zomer. Binnen kun je het beste de gordijnen dichtdoen als de zon op het raam staat. Of integreer zonnepanelen in je ramen of gevel van je bedrijfspand. Zo maak je van alle harde oppervlaktes energiecentrales. Dit is nu nog relatief duur, maar ik geloof dat dit binnen een paar jaar doorbreekt. Ook zijn er moderne warmtenetten met bodemenergie of aquathermie die in de winter verwarmen en in de zomer koelen. Deze manier van koelen is veel comfortabeler dan een airco die in je nek blaast.’

Hoe kunnen we meer aandacht vragen voor energieverbruik in de zomer?

Ondanks de vele goede ontwikkelingen die er vanuit de energietransitie gebeuren op het gebied van energieverbruik (zo hebben we in Nederland de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking in heel Europa), is er meer aandacht nodig voor energieverbruik in de zomer. Daarom is Shirtjesdag in het leven geroepen. Onder het motto ‘koel minder koel’ wordt aandacht gevraagd voor energiebesparing in de zomer. Dit jaar is de eerste editie en deze zal plaats vinden op 22 juni. Je kunt zelf meedoen, met je school of organisatie door je aan te melden via de website shirtjesdag.nl en energiebesparingsacties voor in de zomer te delen.

 

Het motto van Shirtjesdag: koel minder koel! Samen agenderen we hoe Nederland energie bespaart in de zomer mét een gezonde leef- en werkomgeving.

 

Bron foto: https://www.nvde.nl/olof-gaag-nvde-trouw-duurzame-top-100/