Warmetruiendagteam 11 juni straat op voor zomers zusje: Shirtjesdag

 

Hoe koelt Nederland deze zomer?

Na het warmste jaar én warmste decennium ooit gemeten, gooit Warmetruiendag het roer om met een zomerse tour langs diverse steden. De koelingsbehoefte van gebouwen is met een factor 4 toegenomen sinds de jaren ’70 en inmiddels heeft één op de drie huishoudens een airco. Daarom peilt het Shirtjesdagteam op 11 juni de temperatuur op straat: (hoe) bespaart Nederland energie deze zomer?

 

Tour door heel Nederland

Op dinsdag 11 juni is de tweede tourdag. Het Shirtjesdagteam staat tussen 12 en 15 uur op het Gustav Mahlerplein in Amsterdam om kantoorwerkers én voorbijgangers een aantal klimaatdilemma’s voor te leggen. Ook gaat Shirtjesdag op zoek naar het koelste shirt van Nederland. Zit er een goed verhaal of bijzondere herinnering aan je favoriete koelste shirt? Deel je verhaal met de shirtjesspotters en ga -solo of met een vriend(in)- op de foto bij de fashion-fotografen van Shirtjesdag.

 

Seizoen omgedraaid op kantoor

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim 36% van de CO2-uitstoot. En uit onderzoek van Warmetruiendag blijkt: op kantoor zijn de seizoenen vaak omgedraaid: met loeiende airco’s in de zomer is een extra warme trui of warm pak vaak geen overbodige luxe. Vandaar de vraag: hoe houdt Nederland deze zomer het hoofd slim koel?

 

Graad minder koelen, veel energie sparen

Om onze klimaatdoelen te halen, zijn de komende 10 jaar cruciaal en is energiebesparing dé knop om aan te draaien. Het kan hier en nu, en samen kunnen we tot wel 70-80% energie besparen. Shirtjesdag agendeert daarom dé manier om ook energie te sparen in de zomer: koel minder koel! Want als heel Nederland 1 dag de airco niet aanzet, dan besparen we: 15.730.990 kWh aan stroom en 4.247.367 kg CO₂-uitstoot.

 

Klimaatverbond Nederland

Shirtjesdag wordt georganiseerd door Klimaatverbond Nederland, de samenwerking van 150 gemeenten, provincies en waterschappen, en ondersteund door het European Climate Pact, een initiatief van de EU Green Deal.

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie, zie www.shirtjesdag.nl

Voor meer informatie: persvoorlichting Nathalie van Loon, T 0627123811.