Persbericht, 19 juni 2024

Zomers zusje Warmetruiendag start met ruim 50.000 deelnemers

Hoe koelt Nederland deze zomer?
Na het warmste jaar én warmste decennium ooit gemeten, organiseert Klimaatverbond Nederland dit jaar Shirtjesdag. Met zomerse acties in diverse steden agendeert deze campagne dé manier om ook energie te sparen in de zomer: koel minder koel! De koelingsbehoefte van gebouwen is met een factor 4 toegenomen sinds de jaren ’70 en inmiddels heeft één op de drie huishoudens een airco.

Samen energie besparen, geeft energie
Shirtjesdag heeft, bij de start van deze zomerse bespaaractie, al ruim 50.000 deelnemers en nodigt iedereen uit om de hele zomer bespaaracties en -tips aan te melden via Shirtjesdag.nl. Op donderdag 20 juni gaat Shirtjesdag, samen met 7 ambassadeurs van het Europese Klimaatpact en het koelste shirt van Nederland de straat op in Utrecht voor een actieonderzoek en fotoshoot: want samen energie besparen, geeft energie. En de schoonste energie is -ook in de zomer- de energie die je niet gebruikt.

Seizoen omgedraaid op kantoor
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim 36% van de CO2-uitstoot. En uit onderzoek van Warmetruiendag blijkt: op kantoor zijn de seizoenen vaak omgedraaid: met loeiende airco’s in de zomer is een extra warme trui of warm pak vaak geen overbodige luxe.

Koel minder koel
Om onze klimaatdoelen te halen, zijn de komende 10 jaar cruciaal en is energiebesparing dé knop om aan te draaien. Het kan hier en nu, en samen kunnen we tot wel 70-80% energie besparen. Shirtjesdag rekende uit: als heel Nederland 1 dag de airco niet aanzet, dan besparen we 15.730.990 kWh aan stroom en 4.247.367 kg CO₂-uitstoot.

Klimaatverbond Nederland
Shirtjesdag wordt georganiseerd door Klimaatverbond Nederland, de samenwerking van 150 gemeenten, provincies en waterschappen, en ondersteund door het European Climate Pact, een initiatief van de EU Green Deal.

 


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

De Climate Pact ambasssadeurs zijn, samen met het team van Shirtjesdag, te vinden bij de bibliotheek op het Neude in Utrecht van 15-17 en van 18-19 uur.
Voor meer informatie, zie www.shirtjesdag.nl.
Persvoorlichter Nathalie van Loon, T 0627123811.
contactpersoon ter plaatse: Annemieke Leek, T 0617446338