Het aircogebruik in Nederland blijft toenemen. Veel mensen zijn blij met hun kunstmatig gekoelde werk-, woon en slaapkamers. Dat mensen comfortabel willen zijn begrijpen we allemaal, maar de toename van airco’s draagt bij aan de opwarming van de aarde. Het wordt dus hoog tijd om naar alternatieve, creatieve manieren van koeling te kijken! Zo blijven we comfortabel en warmen we de aardbol niet nog verder op.

Onderzoek naar alternatieve maniere van koeling

Lenneke Kuijer, onderzoekster aan de TU-Eindhoven doet onderzoek naar toekomstig zomercomfort in Nederlandse huishoudens. Ook op de TU/e zien ze namelijk deze trend in aircogebruik. Als onderdeel van een vierjarig onderzoeksprogramma (Anticipating the role of smart technologies in the dynamics of everyday life) is zij, samen met een groep onderzoekers en ontwerpstudenten, op zoek gegaan naar alternatieve manieren van koeling. Langs pijlers voor duurzame koeling zoals samenwerken, flexibiliteit en ecologie zijn zij in diverse ‘ontwerpdimensies’, zoals tijd, ruimte, lichaam, persoonlijke koeling en vaardigheden op zoek naar creatieve oplossingen voor de omgang met hitte.

Tijd maken voor hitterust

Denk aan het anders inrichten van onze tijdsindeling: waarom zijn we zo druk op het heetste moment van de dag? Doen we er niet beter aan om een periode van “hitterust” in te lasten op hete dagen? Of het inrichten van buitenwerkplekken: moeten we kijken naar fijne openbare plekken om buiten te werken als het binnen te warm wordt? Zo zijn er talloze manieren om anders om te gaan met hitte, als we maar ‘out of the box’ blijven denken.

Met dit onderzoek en de concepten die er uit komen willen de onderzoekers het creatieve proces om anders om te gaan met hitte op gang brengen. Wil je meer te weten komen over het werk van Lenneke Kuijer en creatief ontwerp voor de omgang met hitte? Lees dan het hele artikel op de website van TU/e!