Het is één van de eerste warme dagen in Nederland en Eva van Shirtjesdag ging de straten van Arnhem op om te vragen hoe mensen omgaan met de warmte. 

Als eerste liep ik Birgitta (62) en Theo (70) tegen het lijf. Zij waren op een bankje even aan het bijkomen van hun fietstocht. En de boodschap was duidelijk; als het warm is moet je gewoon wat rustiger aan doen! Ondanks dat het voor Brigitta wel wat moeilijker is om stil te zitten, zo werkt ze bijvoorbeeld graag in de mooie groene tuin, is rustiger aan doen de beste optie als het warm is.

Alleen zit rustiger aan doen er niet voor iedereen er in met het warme weer. Op een doordeweekse dag moeten de meeste mensen natuurlijk gewoon werken. Gelukkig kwam ik Janneke (27 jaar, kok), Annemieke (53 jaar, eigenaar van een kinderspeelgoedwinkel) en twee bouwvakkers tegen die zich ook allemaal op hun eigen manier tegen de hitte wapenen.

 

Hoihoi, vandaag gaan jullie met mij mee op stap! Ik ben Eva, 22 jaar en ik loop dit half jaar stage bij Klimaatverbond Nederland, de vereniging die Shirtjesdag organiseert. Ik kom zelf uit een dorp naast Arnhem genaamd Oosterbeek, maar woon nu in het mooie Utrecht. Ben je benieuwd naar mijn hittesafari? Lees dan snel verder hieronder!

 

 

Toen ik in Janneke’s restaurant binnen stapte rook het er al meteen erg lekker, want ze was al druk bezig met de voorbereidingen voor de avond. Ook viel het me op dat het er nog warmer was dan buiten. Janneke vertelt me: “Er is geen airco in het restaurant en ook is er geen goede luchtafvoer mogelijk.” Ondanks de warmte maakt ze er toch het beste van “Ik heb de hitte wel een beetje geaccepteerd en trek daarom ook gewoon luchtige kleding aan. In de zomer zetten we nog een ventilator aan, dat helpt.”

 

 

Ook Annemieke en de bouwvakkers hebben hun eigen manier om zich aan te passen aan de hitte. Zo vertelt Annemieke “Als het warm is in de winkel zet ik vaak de grote deuren achter open, loop ik op blote voeten rond of ga ik ff lekker in de schaduw zitten buiten. De sfeer in de winkel en de buurt is vrij sociaal en gemoedelijk, dus dat kan gewoon.” Ook vertelt ze mij dat je creatief moet blijven als het warm is: “Soms zet ik ook wat badjes buiten, maar dan moet het wel echt voor een langere tijd flink warm zijn.”

Lees verder onder de foto’s van Annemieke haar winkel!

 

 

 

Ook de bouwvakkers die monumentale panden inspecteren hebben een waslijst aan manieren hoe ze zich kunnen aanpassen aan de hitte: “We proberen echt rekening te houden met de zon. We trekken een korte broek en een wit shirt, zetten een petje op en smeren ons goed in. Daarnaast verleggen we soms de werktijden ook, drinken we veel, draaien we met de zon mee tijdens het werken en bedenken we van tevoren wanneer we welk onderdeel van binnen bekijken. Hierdoor sta je niet midden op de dag op een snikhete zolder.” Als we bijna uitgepraat zijn benadrukken ze nog wel dat het allemaal niet zo spannend is hoe zij zich aanpassen aan de hitte, maar zelf was ik ronduit verbaasd over wat zij allemaal deden.

Als laatste loop ik Manouk (24, student theater) en Gioia (28, freelance theaterdocent en theatermaker) tegen het lijf. Zij zitten op het terras om een lekker een koffietje te drinken. Het valt mij meteen op dat Manouk in de zon zit en Gioia in de schaduw. Gioia was wel in de zon begonnen, maar vond het toch te heet en had zich niet ingesmeerd. Wat grappig is, is dat Manouk daarna vertelt dat ze meer een herfstmens is terwijl ze vol in de zon zit en Gioia juist het buiten zijn meer is gaan waarderen doordat haar zus wegens ziekte weinig naar buiten kan.

Na al deze gesprekken liep ik zelf licht gedehydrateerd terug naar het kantoor om daar even voor de ventilator te gaan staan om af te koelen. Ik was verrast hoeveel iedereen stiekem toch al doet om zich aan te passen aan de hitte zonder dat ze het door hebben. Dit kan alleen maar veel goeds betekenen voor donderdag 20 juni …