Over Shirtjesdag

Stap in de wereld van Shirtjesdag

SAMEN IN ACTIE VOOR HET KLIMAAT!

Waarom Shirtjesdag?

In steeds meer huizen en gebouwen wordt airconditioning geïnstalleerd. Een zorgwekkende trend, omdat deze apparaten energie slurpen terwijl er talloze andere manieren zijn om jezelf koel te houden zonder extra energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen! Shirtjesdag is in het leven geroepen om aandacht voor dit probleem te vragen! 

Waarom groeit het aantal airco’s? 

Door de uitstoot van broeikasgassen verandert ons klimaat, waardoor de temperatuur op aarde met gemiddeld 1,6 graden is gestegen. Ook worden weersextremen in de winter en zomer steeds meer voelbaar. Zo verbraken we in Nederland de afgelopen jaren talloze warmterecords, en niet zonder gevolgen. Door deze stijgende temperaturen moeten we steeds meer ons best doen om koel, comfortabel en gezond te blijven. Voor velen lijkt een energieslurpende airco de oplossing, terwijl er tal klimaatvriendelijkere oplossingen zijn.  

Want… een airco is helemaal niet zo koel: wist je dat een airco 150 tot 300kWh aan energie kan kosten per 200 uur koelen, terwijl een ventilator maar 10kWh verbruikt voor hetzelfde? Die energie kunnen we beter anders gebruiken! Dus: trek een luchtig shirt aan, verkoel jezelf, want te koel is niet cool!

Het doel van Shirtjesdag

Klimaatverbond Nederland nodigt heel Nederland uit om samen werk te maken van energiebesparing in de zomer. Met dit doel voor ogen riepen we vanaf 2023 Shirtjesdag in het leven. De zomerse tegenhanger van Warmetruiendag, die jaarlijks de grote potentie van energiebesparing in de winter als een van de belangrijkste oplossingen voor het klimaatprobleem agendeert. Shirtjesdag draait om het verminderen van het energieverbruik in de zomer, het gesprek aan te gaan over werkomstandigheden en kledingnormen en samen op zoek te gaan naar leuke, duurzame manieren om koel te blijven!

Hoe je mee kunt doen

Iedereen kan meedoen aan deze dag. Hoe je mee kunt doen verschilt natuurlijk of je thuis, aan het werk of op school bent. Thuis kun je bezig gaan met jezelf of de ruimte op een creatieve manier te koelen en ook op werk of school kunnen we beter leren omgaan met warmte! Deel hoe jij, of je organisatie, koel blijft zonder de aarde nóg verder op te warmen. Zo komen we samen in actie voor het klimaat!

DE CIJFERS

Warmere zomers

Wist je dat zomers in Nederland steeds warmer worden? Even alle feiten op een rij:

  • De afgelopen paar jaar zijn meerdere warmterecords gesneuveld. Sinds het begin van de metingen was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. 2014 en 2020 komen daarmee op een gedeelde tweede plaats te staan.
  • 2018 staat op de derde plek en 2019 staat op een gedeelde vierde plaats! Het is dan ook niet gek dat de periode 2011 – 2020 het warmste decennium ooit gemeten is.
  • Deze temperatuurstijgingen brengen ook meer extremen met zich mee. Zo werd op 25 juli 2019 de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten. In het Noord-Brabantse Gilze-Rijen werd het maar liefst 40,7oC. Daarmee ging het ruim over het vorige record van 38,6oC dat al sinds 1944 stond.
  • Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de 40oC! Inmiddels is het oude record van 38,6oC al meerdere keren overschreden, wat nog maar eens laat zien hoe warm onze zomers beginnen te worden!

Stijgend energieverbruik

De warmere temperaturen zorgen ervoor dat we onze gebouwen steeds vaker elektrisch koelen. Sinds 1979 zijn de dagen dat we energie gebruiken om onze gebouwen te koelen zelfs verdrievoudigd! Voor al dat koelen is energie nodig. Steeds meer mensen kiezen voor de airco om het hoofd koel te houden. Volgens onderzoek van Milieu Centraal heeft bijna 1 op de 3 mensen inmiddels een airco in huis en dat terwijl ze bakken met energie slurpen en bijdragen aan nog meer broeikasgasuitstoot. 

Afhankelijk van het model en het energielabel kan een airco wel 150 tot 330kWh (140 kilo CO2) aan extra energie verbruiken, wat een huishouden ook nog eens tientallen euro’s op jaarbasis kan kosten. Ter vergelijking: met een gemiddelde personenauto stoot je dezelfde hoeveelheid CO2 uit door van Amsterdam naar Parijs en weer terug te rijden. In sommige situaties zal deze koeling nodig zijn, maar in de meeste gevallen kunnen we onszelf op allerlei andere manieren koel houden.

Het effect van koudemiddelen in airco’s

Wist je dat niet alleen het energieverbruik van de airco slecht is voor het klimaat? De koudemiddelen die gebruikt worden door airco’s bevatten ook broeikasgassen. Deze stoffen hebben een opwarmingseffect dat een paar honderd tot een paar duizend keer sterker is dan CO2!

Petra Lettink: “Een airco is een oplossing voor de korte termijn die schadelijk is voor de lange termijn.”

Meer airco’s betekent ook méér energieverbruik, méér warme lucht afvoeren in een omgeving die al heel warm is en méér gebruik van milieuvervuilende koelvloeistof. Daarmee staat deze ontwikkeling haaks op de klimaatdoelen die we hebben. Dat dit anders moet én dit anders kan, laten we zien met onze campagne Shirtjesdag. 

Directeur Klimaatverbond Nederland

Shirtjesdag op donderdag 20 juni 2024

Hoe en wanneer kun je meedoen?

Shirtjesdag is dit jaar op donderdag juni. Je kunt meedoen door jezelf, je school of je organisatie op te geven via onze website. Laat zien hoe jij jezelf koel houdt en energie bespaart tijdens de zomer! We kijken uit naar alle foto’s van schaduwdoeken, plantenspuiten en ventilatoren in en om het huis, naar het nieuwe ‘klimaatpak’ voor op kantoor of werk, naar jullie buitenklaslokalen en nog veel meer! Dus deel jouw actie, en zet ‘m op de kaart!

Meedoen is simpel:

Kortom: verkoel je zelf, verwarm de aarde NIET. Samen in Actie voor het Klimaat. Samen energie besparen geeft energie. Koel minder koel!

Samenwerken & Contact

Heb je een prangende vraag of wil je een leuke samenwerking starten? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder en zijn altijd blij met leuke duurzame initiatieven.

Stuur een e-mail met je vraag of idee naar in**@sh*********.nl.

Bekijk hier wat je kunt doen op Shirtjesdag!

Shirtjesdag is er voor iedereen.

Thuis aan de slag

Voor organisaties

Voor scholen

Al 50.639 mensen doen mee aan Shirtjesdag 2024

Meedoen is simpel: zet de airco lager of (nog beter) uit, trek een zomershirt of zomer-outfit aan en bespaar energie!

Nathalie van Loon

Persvoorlichter

Nathalie springt graag in op het gebied van televisie en radio om daar te praten over Warmetruiendag.

penatibus. Het magnis dis parturient montes, nascetur.

Petra Lettink

Directeur

Nathalie van Loon

Iets invoegen

Nathalie springt graag in op het gebied van televisie en radio om daar te praten over Warmetruiendag.

penatibus. Het magnis dis parturient montes, nascetur.

Randy Gasper

Communicatie

Nathalie springt graag in op het gebied van televisie en radio om daar te praten over Warmetruiendag.

penatibus. Het magnis dis parturient montes, nascetur.